Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

Εκπαιδευτικά Μουσειακά Προγράμματα Χειμώνας – Άνοιξη 2017/18
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης υλοποιεί εκπαιδευτικά μουσειακά προγράμματα και δημιουργικά εργαστήρια με στόχο την βιωματική μάθηση, την ανακάλυψη και οικοδόμηση της γνώσης καθώς και την ψυχαγωγία μέσα σε ένα πλαίσιο αλληλεπίδρασης, ελεύθερης και ενεργής συμμετοχής. Σκοπός είναι, οι εμπλεκόμενοι βασιζόμενοι στα βιώματα και τις εμπειρίες τους να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα συνδέοντάς τα με την δική τους ανάγνωση και κατανόηση της πραγματικότητας χτίζοντας πάνω στις προϋπάρχουσες γνώσεις τους  και όχι ως συμπεράσματα μιας αντικειμενικής αλήθειας.
Προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω προγράμματα και τα εργαστήρια του Μουσείου αξιοποιούνται μέθοδοι και εργαλεία από ένα σύνολο γνωστικών αντικείμενων μέσα από μία διεπιστημονική προσέγγιση.
Ένας αριθμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων υλοποιείται στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας βρίσκεται σε ένα προστατευόμενο πλατανόδασος μέσα από το οποίο περνά το ρέμα Ειρήνη, παραπόταμος του ποταμού Έβρου το οποίο καταλήγει λίγα μέτρα παρακάτω στο λιμάνι της Μαΐστρου. Πρόκειται για μία περιοχή πλούσια σε βιοποικιλότητα καθώς σε αυτή αλληλεπιδρούν το δασικό, το υγροτοπικό και το θαλάσσιο οικοσύστημα. Το ίδιο το σημείο αποτελεί την πύλη για προστατευόμενες περιοχές όπως το δάσος της Δαδιάς, το Δέλτα του Έβρου και το απολιθωμένο δάσος της Λευκίμης. Οι περιοχές αυτές φιλοξενούν πολυάριθμα σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Ένα σύνολο αυτών των ειδών τα συναντούμε γύρω από το Μουσείο. Ακριβώς αυτή η σημαντικότητα της τοποθεσίας ήταν και ο λόγος που επιλέχθηκε για την κατασκευή και ίδρυση του Μουσείου. 


Έγκριση εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου